ISO 22000:2005 uluslararası anlamda güvenli gıda tedarik zincirinin sağlanması için geliştirilmiş bir yönetim sistemidir.
ISO 22000:2005, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Global bir yaklaşımla gıda zincirindeki tüm oraganizasyonların uluslar arası anlamda ihtiyaçlarına uyumlu bir yapı sağlamaktadır. ISO 22000 standartları ISO bünyesindeki gıda sektörünün uzmanları, bu sektördeki uluslar arası firmalar ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAQ) ile Dünya Sağlık Örgütü`ne (WHO) bağlı Codex Alimentarius Komisyonu ile yapılan çalışmalar sonucunda gıda standartlarının geliştirilmesi ile meydana getirilmiştir.
ISO 22000:2005 `in en önemli faydası dünya genelindeki organizasayonlar için, ülke yada gıda ürünü ile ilgili herhangi bir değişikliğe gereksinim duymadan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) sisteminin kolay bir şekilde uygulanabilmesini sağlanmasıdır.
ISO 22000:2005 Nedir?
ISO 22000:2005 uluslararası bir standarttır ve gıda zinciri içerisindeki çiftçiden/üreticiden başlayarak catering hizmetine kadar ambalaj dahil tüm bileşenlerin Gıda Güvenliği sistemini kapsamaktadır.
ISO 22000 Sık Sorulanlar
ISO 22000:2005 uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu (catering) ve paketleme firmaları dahil ‘‘tarladan sofraya’’ gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Şartlarını tanımlar.
- Pazarda güven kazanma
- Uluslararası ilişkilerde artış
- Rekabet gücü kazanma
- Ürün ve hizmet kalitesinde ölçülebilir düzelme
- Standart dışı üretimde azalma dolayısıyla ürün geri dönüşlerinin ortadan kalkması ve imaj korunması
- Üretim ve işlemlerde disiplin oluşturma
- Yönetim etkinliğini artırma
- Uluslar arası pazarlara girişte ilk gereksinimi sağlama, tüm dünyada ticaret kolaylığının sağlanması
- Kalite kültürüne sahip olma ve geliştirme
- Daha etkin karar mekanizması oluşturmak için veri toplama ve kontrol
- Tüm çalışanların ortak sorumluluğu sağlanarak etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasının sağlanması
- Etkin zaman yönetimi
- Tüketiciyi bilinçlendirme
- Etkin stok kontrolü ve veri sağlama
- Etkin müşteri hizmeti
- Tedarik zincirinde iyi bir yer edinme/güven oluşturma
- Ürün yaklaşımı yerine sistem yaklaşımı
- Kaynak optimizasyonu – dahili ve gıda zinciri boyunca
- Daha iyi planlama, daha az üretim sonrası doğrulama
- İyileştirilmiş dokümantasyon
- Ön şartlı programların sistematik yönetiminin sağlanması
- Artan teknik yeterlilik sağlanması
- Gıda güvenliği unsurları hakkında tedarikçiler ve müşteriler, denetleyiciler ve diğer ilgili taraflar ile dinamik iletişim
- Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol önlemlerinin uygulanması için sistematik ve önleyici bir yaklaşım sağlanması
- Yükümlülüklerini bilen ciddi ve profesyonel bir organizasyon oluşturulması
- Ürün güvenliğine olan güvenin artması
- Proses kontrolün dokümanlarla kanıtlanmasına olanak vermesi
- Spesifikasyon ve yasal mevzuatla uyum içinde olduğunun kanıtlanma
ISO 22000 Belgesini almak zorunlu değil fakat ISO 22000 Standardına uygun bir Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi oluşturmak bütün gıda ve gıda ile temas eden firmaların zorunluluğudur.
Avrupa Birliği sürecinde ülkemizin önüne çıkan en büyük engellerden bir tanesi gıda konusudur. AB bu konuda çok hassas davranmaktadır ve müzakereler süresince gıda güvenliği konusu önümüzde bir engel olarak durmaktadır. Bunun için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından gıda firmalarının alt yapılarını düzenlemesi ve hijyen kuralarına uyarak üretim yapmaları için bir çok kanun ve yönetmelik yayınlanmaktadır.
Bu yönetmelik ve tebliğlerde devletin kontrol mekanizmalarını azaltmak amacıyla da gıda üreticilerini ve gıdayla ilgili olan kurum ve kuruluşları ISO 22000 gıda güvenliği belgesini almaya teşvik etmektedir.